Żywność organiczna

Żywność organicznaŻywność organiczna to żywność, która stała się w ostatnich latach bardzo popularna, jednakże nie każdy konsument wie dokładnie z czym wiąże się pojęcie żywności ekologicznej, organicznej. Jest to żywność naszej przyszłości – zmierzamy w kierunku skłaniania się coraz bardziej ku ekologicznym formom przetrwania. Żywność organiczna to taka żywność, która jest produkowana przez rolników stosujących jedynie ekologiczne formy produkcji. Nie ma nawozów, nie ma żadnych środków chemicznych, nie używane są praktycznie żadne narzędzia, które spalają paliwa. Gleba, na której uprawia się żywność ekologiczną, jest żyzna, zachowany jest płodozmian, różnorodność biologiczna. Produkowanie żywności w taki zdrowy sposób jest niestety mało opłacalne, dlatego żywność produkowana w sposób ekologiczny jest droższa niż najtańsza żywność kupowana w supermarketach. To wszystko oznacza, że żywność, która jest zdrowa, która pozwala schudnąć i zachować lepsze samopoczucie to żywność, którą trzeba zdobywać z niejakim wysiłkiem.